Domaszék és Pécska

Pécskáról

Pécskát, Arad megye második legnagyobb városaként, mozgalmas és változatos kultúrális élet jellemzi. Ez főleg az önkormányzat és a városban működő egyházi- és civilszervezetek által megrendezett eseményeknek köszönhető. Példaként, az évi kultúrális kalendárium több, mint ötven eseményből tevődik össze.

Minden hónapban sor kerül valamilyen rendezvényre az iskolák, óvodák, ifjúsági és környezetvédő szervezetek, Ipartestület szervezésében.

A város legnagyobb eseménye az augusztus második felében évtizedek óta megtartott Új Kenyér Ünnep. A háromnapos rendezvénysorozat változatos programot kínál mindenkinek, kortól függetlenül. Versenyek, bemutatók, előadások, kiállítások, előadások várják az érdeklődőket a Piactéren.

Hat éve minden április végén kerül sor a Városnapokra, melyet szintén gazdag progam jellemez.

Fontos ünnep a római katolikus templom búcsúja Szentháromság vasárnapján, a nyár elején megrendezendő Nemzetközi Rádióamatőrtalálkozó és a MotoRock – ahol a rockzene és a motorkerékpárok kedvelői gyűlnek össze.

Egésznapos programokat szentelnek a Gyermeknapnak, de a Föld Napját, Ifjúsági Napot, a hozzátartozó Tornya és Szederhát falunapjait, Mikulást, a Karácsonyt és a Szilvesztert is méltóan megünneplik.

Pécskán három néptáncegyüttes is működik, melyek őrzik és generációról generációnak adják tovább a néphagyományt.

A pécskai román néptáncegyüttes többévtizedes múlttal rendelkezik, számos sikeres túrnén vett részt az ország egész területén és a határokon túl is. Az 1992 óta „Păstrătorii Tradiţiei” néven működő együttest a Művelődési Ház zenekara kíséri, mely hasonló múltra tekint vissza.

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a megye és az egész régió egyik leghosszabb életű magyar néptáncegyüttese, a Búzavirág. A magyar népzenének és néptáncnak őrzését annak idején a mai, már felnőtt táncosok szülei vállalták fel. Idő közben számtalan fellépéssel nyerték el a közönség szeretetét és versenyeken is előkelő helyezéseket értek el.

2009-ben alakult a pécskai cigányság hagyományait őrízni kívánó Romaflores néptáncegyüttes. Őket a még aktív pécskai cigányzenészekből összeálló Romaband zenekar kíséri. A pécskai cigányzenészek és cigányprímások elismertek voltak egész Erdélyben és Magyarországon is, több nóta is őrzi emléküket, melyek közül az „A pécskai cigánysoron” című a legismertebb.

2008 őszén Pécska vállalta fel elsőként, hogy fél évig a Megye Kultúrális Fellegvára szerepét tölti be a Megyei Tanács kezdeményezésére. Hat hónapon keresztül az Aradi Bábszínház és a Filharmónia több előadást is tartott Pécskán, emellett a helyi kultúrális élet szinte összes szereplőjét bevonták a programsorozatba.

Három éve jelent meg Pécska minden eddiginél átfogóbb monográfiája, mely 596 oldalon, több, mint háromszáz illusztráció és egy térképeket tartalmazó melléklet segítségével nyújt betekintést a város múltjába az ókori régészeti leletektől napjainkig. Tervben van a kötet magyar nyelven való megjelentetése is.

Domaszékről

Ez a hangulatos kis község a Dél-alföldön, Szegedtől 10 km-re helyezkedik el. Miközben dinamikusan fejlődik és növekszik, megőrizte az érintetlen, nyugodt falusi tájat.

Az itt élő emberek vendégszeretők, büszkék hagyományaikra, eredményeikre.

Ha egy kis kulturális barangolásra vágyunk, akkor autóval 20 perc alatt a közeli városokban Szegeden és Mórahalmon lehetünk, ahol az év minden részében érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

A pihenési, kikapcsolódási lehetőségeken, kívül persze Domaszék is tartogat meglepetéseket. Mindenkit szeretettel várunk az immár hagyományosan megrendezett Répafesztiválon, Falunapon, a Domaszéki Borok Fesztiválján, a Böllérnapon és a Szent Kereszt templom búcsúján.

Korábbi Együttműködés

A két település kapcsolata 2009-ben kezdődött. Egy korábbi Interregionális pályázat keretén belül is együttműködtünk, melynek célja a határmenti települések együttműködésének fejlesztése volt. A program témája a két kultúra gasztronómiai szokásainak bemutatása volt.

A megvalósult rendezvények nemcsak a két település kapcsolatét erősítették, hanem a pécskaiak és domaszéki lakosok között barátságok alakultak ki, továbbá számos helyi vállalkozás szakmai, üzleti partnerre is talált a határ túloldalán.